IBM Domino Mobile Apps

IBM Domino Mobile Apps


Szoboszlay Zsolt @ 2018.12.05 15:12


Az iPad “Notes” kliens a Domino alkalmazásokhoz már béta tesztelés fázisban van, és várhatóan még 2018-ban elkészül. A béta változatot tesztelve nagyon jók a tapasztalatok, az egyszerű “gyári” alkalmazásoktól kezdve, a nagy funkcionalitású saját fejlesztések is gond nélkül működnek.

A kliens a teljes Notes @Formula és LotusScript nyelvet támogatja, így a jól megtervezett alkalmazások esetén átalakításokra sincs szükség. Az egyedüli kivétel a Java, amelyet az Apple nem enged a készülékein a nagy erőforrás igénye miatt, de szerencsére nagyon ritkán használnak Java kódot a Domino alkalmazásokban. A kliens gyorsan működik, az indulása és az alkalmazások működése sem marad el egy átlagos asztali gépen futó változattól. A képernyő jól áttekinthető és olvasható, még a régebbi kisebb felbontású iPad-ek esetén is. A kliens hozzáfér a készülék kamerájához, így akár közvetlenül készíthetünk fényképet, amely a dokumentumba kerül.

A kliens alapértelmezett munkaterülete egyszerűbb, az utoljára használt 12 alkalmazás ikonja található meg, de elérhető a megszokott felület is. Az érintő képernyővel jól kezelhetőek a nézetek és a dokumentumok, a “jobb egérgomb” helyett hosszan kell érinteni a dokumentumot és egy beugró menü teszi lehetővé a másodlagos funkciókat (másolás, törlés, …).

A kliens támogatja az Offline alkalmazás működést és ehhez kapcsolódón a replikációt is, ezáltal mobil vagy Wifi hálózat nélkül is elérhetjük a legfontosabb adatainkat.